Vyhodnotili 37. ročník súťaže členov Zväzu slovenských fotografov

12.07.2012 Ružomberok

Ružomberok 12. júla (TASR) – Najnovšiu tvorbu členov Zväzu slovenských fotografov (ZSF) prezentuje súťažná výstava, ktorú zväz organizuje v tomto roku už po 37. raz. V týchto dňoch odborná porota v sídle ZSF v Ružomberku vyhodnotila zaslané práce a ocenila najlepších autorov.

Pre 37. ročník vyhlásila ZSF okrem tradične voľnej témy aj špecifickú – akt. Celkove porota v oboch témach hodnotila 529 výtvarných fotografií od 109 autorov z celého Slovenska. Na výstavu vybrala vo voľnej téme 184 fotografií od všetkých zúčastnených fotografov, v téme akt 33 fotografií od 20 autorov, informoval TASR predseda výstavnej komisie ZSF Vladimír Melek.

Prvú cenu vo voľnej téme získal Jozef Pelachý z Banskej Štiavnice, druhú Juraj Vohnout z Banskej Bystrice a tretiu Jaroslav Gutek z Bardejova. Ďalšími cenami a čestnými uznaniami porota ocenila Romana Tibenského z Piešťan, Juraja Zubera z Ružomberka, Annu Nociarovú z Hronca, Milana Velikého zo Žiliny a Marcela Tribusa z Bardejova. V téme akt Cenu ZSF porota udelila Ivanovi Meňhartovi zo Zlatých Moraviec a čestné uznania Milanovi Malastovi zo Starej Ľubovne i Rastislavovi Oslejovi zo Senice.

Súťaž opäť preukázala ustálenosť aktivity členov ZSF, ale aj pestrosť a nápaditosť v tvorbe, ako aj rastúcu výtvarnú kvalitu porovnateľnú so súčasným trendom vo výtvarnej fotografii, konštatoval Melek. Zastúpené sú fotografie počnúc krajinou v celej šírke výtvarného experimentu, sociálna fotografia dnešnej doby, portrét, architektúra, príroda, šport, detail, makrosnímky, až po digitálne upravovanú fotografiu.

Vernisáž výstavy sa uskutoční 4. augusta 2012 vo výstavnej sále Liptovského múzea v Ružomberku. Potrvá do konca augusta, potom ju ešte v tomto roku uvidia aj v Nitre a Kúpeľoch Sliač. V budúcom roku ju reinštalujú v Košiciach, Žiline, Považskej Bystrici, Senici a napokon v Prahe. Súčasťou výstavy bude aj nesúťažný výber z tvorby členov Zväzu českých fotografov, dodal Melek.
 

Vyberte región